Trilogin om Karlstad förr och nu

Värmländsk sekelkrönika del 1

Del 1 - Karlstad i mannaminne
Del 2 - Epoker i Karlstad
Del 3 - Dagar och decennier i Karlstad

Karlstad i mannaminne
Första delen i en trilogin om Karlstad förr och nu. I den här filmen möter vi det gamla och bitvis helt försvunna Karlstad. Från de första inspelade filmbilderna 1908 fram till 1996. Människor i olika tidsepoker, där bl a Karlstads siste original Kalle Knepig kommer till tals och berättar om innehållet i sin väska.

”En sevärd film, skickligt och professionellt hopfogad med utnyttjande av stämningsskapande ljudeffekter samt en blandning av moderna och gamla Karlstad som ger intressanta effekter”.
NWT

Värmländsk sekelkrönika del 1

Epoker i Karlstad
I den här filmen får du från olika tidsepoker se och uppleva många skeenden och evenemang i vår stad. 1907 års SM i konståkning på Klarälvens is. Utställningarna i Stadsträdgården med besök av kronprins Gustaf Adolf 1927 och 1947. 20- och 60-talens cirkusparader på stans gator. Hästmarknader och Tynäsbåten. Karlstad på 40- och 50-talen med Barnens Dags tågen. Klarälvens och Vänerns föroreningar på 60-talet. Gamla bortglömda gatumiljöer. Musiklivet i Karlstad 1979: Sven Ingvars, Karstads Motettsällskap och Carlstad Big Band.

Speltid 60 minuter.

Värmländsk sekelkrönika del 1

Dagar och decennier i Karlstad (1998)
Filmaren Åke Hermanson avslutar här trilogin om Karlstad förr och nu. Sedan 1965 har han letat och samlat in gammalt filmmaterial om Karlstad. De äldsta inslagen i del 3 är från 1908 och varje decennium finns med fram till 1990-talet. Från 1955 och framåt filmdokumenterade han själv viktiga händelser och förändringar i staden. Allt efter som gammalt filmmaterial kommit till rätta, har filmen successivt arbetats fram. I och med denna produktion avslutade Åke Hermanson arbetet med gamla Karlstadfilmer. All värdefull film om Karlstad har nu återfunnits och tagits tillvara.

Speltid 100 minuter.

Tillbaka